Teknoloji dediğimiz olgu artık gözle görülür şekilde ciddi bir gelişim göstermektedir. Bu konuda gerek ülkeler gerekse kurumsal firmalar artık kara düzenden tamamen yeni teknolojilere ayak uydurmuş durumdadır. Bu da çağın gereklerinin başında gelmektedir. Her ne kadar teknoloji alanında çok fazla alt başlık olsa da ortak bir nokta vardır ki o da güvenliktir. Gerek kullanılan sistemlerin gerek web sitelerinin güvenlik açısından dolu olması gerekmektedir. Web sitesi deyip geçmemek gerekir.
Çünkü günümüzde web sitesi bir kurumun ya da firmanın kimliği durumundadır. Bu nedenle alınacak önlemler önem arz etmektedir. Bir web sitesinde kurumun ya da firmanın yürüttüğü faaliyetler, iletişim bilgileri, firma ya da kurum hakkında bilgiler, verilen hizmetler ya da satılan ürünler gibi birçok bilgi yer almaktadır. Müşteriler iletişime geçerken en önce ilgili firma ya da kurumun web sitesini incelemektedir. Dolayısıyla burada herhangi bir güvenlik zafiyetinin olmaması, web sitesinin kesintiye uğramaması açısından çok önemlidir. Bugün bahsedeceğimiz konu “CDN” kavramıdır. CDN nedir? Ne işe yarar gibi soruların cevaplarını alacağız.
CDN; bir web sitesinin içeriğini en düşük ağ ve işlem gecikmesi ile yani en hızlı bir şekilde kullanıcılara ulaştırmak üzere coğrafi olarak farklı bölgelerde konumlandırılmış sunucu kümelerine verilen isimdir. Kısaca CDN; Bir içerik dağıtım ağı (kısaca CDN – Content Delivery Network), web sitelerinin ve diğer web sitesi ile ilgili içeriğin teslim edilmesinden sorumlu olan, Dünya üzerindeki birçok veri merkezinde bulunan global sunucular topluluğu olarak tanımlanabilir.
Burada en önemli noktalardan bir tanesi CDN sağlayıcıları dünya üzerinde birçok farklı noktada bulunarak web sitesi kullanıcıların yaşayacağı aksaklıkları minimize eder. Bu durum ilgili web sitesinin sahibi olan firma ya da kurum için prestij açısından önem arz etmektedir. Web sitenizin hızını arttırmak ya da kaynak kullanımını azaltmak istiyorsanız bir CDN altyapısı kullanabilirsiniz. Peki bu ne işe yarar? CDN, statik içeriğinizin (resimler, CSS, JavaScript, videolar ve benzeri) ziyaretçinize en yakın yerden göndererek hızlı bir şekilde dağıtımını sağlayarak sunucu yanıt süresini büyük ölçüde geliştirir.
Burada web sitesinin konumu da çok önemlidir. Eğer yerel düzeyde bir işletmeye sahipseniz CDN altyapısı size çok şey katmayabilir. Çünkü buradaki amaç site trafiğinin yoğun olduğu düşünülerek bant genişliklerini arttırarak siteye hız kazandırmak, ziyaretçilerin sorun yaşamasını önlemektir. Fakat globale hitap eden bir kurum ya da firmaya sahipseniz o zaman CDN size çok şey katacaktır.
CDN sunucularını kullanmanın 4 temel avantajı vardır. Bunlar;
- Trafiği azaltmak,
- Site hızını arttırmak,
- Güvenliği arttırmak,
- İçerik dağıtımını iyileştirmek olarak sıralanabilir.
Peki hangi tip web siteleri CDN ile fayda sağlayabilir. Bunu kısaca şu şekilde özetleyebiliriz; Kendi coğrafi bölgelerinin dışında kullanıcı tabanına sahip olan herhangi bir B2B (Firmadan firmaya) veya B2C (Firmadan müşteriye) bir CDN’den yararlanabilir.
Görüldüğü üzere CDN, web siteleri için oldukça yararlıdır. Tabi ki güvenlik önlemleri bunlarla sınırlı kalmamalıdır. Alacağınız önlemler ne kadar üst seviyede olursa o derece güvenli bir ortamda bulunacaksınız.
You must be logged in to post a comment.