Meet and use next generation technologies in advance.

Dark Web Nedir?

İnternet şu an ki dünyada hemen hemen herkes için vazgeçilmez bir unsur haline gelmiştir. Tüm iş ve işlemlerimizi internet üzerinden halledebilmekteyiz. Alışveriş, araştırma, eğitim, toplantı, banka işlemleri ve daha fazlası internet aracılığı ile gerçekleştirdiğimiz işlemlerden birkaçıdır. Tabi bu hayatımıza ciddi kolaylıklar sağlamaktadır. Özellikle pandemi döneminde temasın olmaması gerektiği, aynı ortamda yakın olunmaması gerekliliği tüm toplantıların online platformlarda gerçekleştirilmesine sebep oldu.

İnternet bir anlamda uzağı yakın eden bir kavramdır. Dünyanın bir ucundaki kişi ile anlık bağlantı kurup görüşme yapabiliyoruz. Hayatımızdaki önemi bu örneklerle sınırlı değil tabi ki. Peki internette her şeyi aratabiliyoruz ama bu kadarla sınırlı mı? Buna da verilecek yanıt “hayır” olacaktır. Her ne kadar faydalı amaçlar için kullansak da kötü niyetli kişilerde oldukça aktiftir. Özellikle de “Dark Web” olarak adlandırılan yerde. Peki ama Dark Web nedir? Bu soruya yanıt vermeden önce kısaca internetin kullanımından bahsetmek doğru olacaktır.

DarkWeb-Season-1-Episode-1-Amazon-Boywilliam-tvs-.jpeg

 WEB: Worl Wide Web, internet üzerinde çalışan bir servistir. Bir web sayfasının içerisinde bir metin olabileceği gibi müzik, resim, video tarzı içeriklerde bulunabilir. Herhangi bir web sayfasına kullanıcı bilgisayarlarında bulunan tarayıcılar üzerinden ulaşılır. Örneğin bir web sayfası oluşturulmak istendiğinde; ilk olarak bir alan adı belirlenir ve bu alan adı tescil ettirilir (xxx.com gibi). Buradan sağlıklı iletişim kurulabilmesi için protokollerin kullanılması gerekmektedir. Buradaki iletişim IP adresi üzerinden sağlanacağı için alan adını işaret eden IP adresinin bilinmesi şarttır. Bu işlemi de DNS yani Domain Name Services gerçekleştirir. DNS’in görevi alan adına karşılık gelen IP adresini döndürmektir. Böylece web sitesi her yerden ulaşılabilir hale gelir. Web’in büyüklüğü temelde 3’e ayrılmaktadır.

  1. Surface
  2. Deep Web
  3. Dark Web

Surface; az önce bahsettiğimiz gibi oluşturulmuş bir web sitesini “Google, bing, yahoo” gibi tarayıcılardan arayarak bulabildiğimiz, halka açık olan alandır. Gelelim şimdi Dark Web konusuna…

Dark Web; internetin bilinmeyen karanlık yüzüdür. Kasıtlı olarak gizlenmiştir. Dark web’e özel yazılımlar kullanmadan erişmek mümkün değildir. Çünkü şifreli bir ağdır. Burada bulunan yayıncılar anonimdir. Buradaki amaç faaliyet konusu her neyse kişilerin kimlikleri açığa çıkmadan faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleridir. İşte tam da bu nokta da illegal -yasa dışı- faaliyetler devreye girmektedir. Bir nevi takibinin zor olmasından dolayı kötü niyetli kişiler teknolojinin gelişimini kendi çıkarları için kullanarak yasa dışı faaliyetlerini dark web üzerinden gerçekleştirirler. Tabi burada bahsedilen faaliyetler büyük çaptadır. Kötü niyetli hackerlar elde ettikleri verileri dark web üzerinden satışa çıkarabilmektedir. Birkaç örnek vermek gerekirse;

  • E-posta Hesapları
  • Kimlik Bilgileri
  • Pasaport Bilgileri
  • Hasta Kayıtları
  • Bankacılık işlemlerinden kullanılan özel bilgiler
  • Abonelik Bilgileri ve benzeri bilgiler bunlardan birkaçıdır.

Bu açıdan bakıldığında dark web’i karanlık pazar olarak tanımlayabiliriz. Tabi burada yapılan ticaretlerde güven esasına dayalıdır. Kullanıcılar anonim olduğu için kişiler birbirini bilmemektedir. Burada ölçüt kişinin güven puanıdır.

Tüm bunların yanı sıra uyuşturucu kaçakçılığı, kadın ticareti, silah ticareti, değerli maden ticareti, kimyasal ticareti, yapılan vahşetlerin görüntüleri, gizli devlet sırları, istihbarat sızıntıları, terör örgütleri, kiralık katiller, insan ticareti, gizli olan şantaj kasetleri gibi daha büyük çapta illegal faaliyetler de yapılmaktadır.

Dark web’in ne kadar tehlikeli bir yer olduğunu gördük. Buraya girişlerin de normal yollarla olamayacağını, özel yazılımlar aracılığıyla giriş sağlanabileceğini söylemiştik. Peki bunlar nedir? Bunlara örnek olarak;

  • Tor Browser
  • Freenet
  • I2P
  • Friend to Friend gibi bağlantılar örnek olarak gösterilebilir.

Bu yukarıda listelenen ağların amacı kişinin anonim kalmasını sağlamaktır. Tor Browser’ın mantığına bakacak olursak; kullanan kişinin web trafiğini bir dizi başka kullanıcı bilgisayarları üzerinden yönlendirerek asıl kullanıcıya ulaşılamayacağı gönüllü bir bilgisayar ağından şifreli iletişim sağlanmaktadır. Bu sayede kişiler anonim kalabilmektedir. Tor Browser; ABD donanması tarafından internet üzerinde kimin kiminle görüştüğü bilgisini gizli kılmak için geliştirilmiştir. Burada iletilen paketler farklı sunucular (gönüllü bilgisayarlar) üzerinden yapıldığı için asıl kişinin tespiti çok zor yapılmaktadır.

Peki Dark web’e girmek suç teşkil eder mi? Doğrudan girmek suç teşkil etmez. Fakat yasa dışı faaliyetlerin fazlalığı göz önünde bulundurulduğunda buraya girmeniz tavsiye edilmez.

Görüldüğü üzere internet her ne kadar faydalı bir araç olsa da kötü niyetli kişiler bu platformda da yerlerini almış durumdadırlar. Özellikle gerçekleştirilen siber saldırılar sonucu elde edilen verilerin satışları dark web üzerinden yapılmaktadır. İnternetin bir de karanlık yüzünün olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle siber güvenlik daima öncelikli konu başlıklarınızdan biri olmalıdır.

Bu konuda destek almak, mevcut sistemlerinizin güvenliğini sağlamak için alanında uzman siber güvenlik ekiplerinden ya da firmalarından destek almanız önerilir.

 

Table of Contents