Meet and use next generation technologies in advance.

Deep Web Nedir?

Deep Web (Derin ağ, Derin İnternet, Deep İnternet), internetin başka bir seviyesidir diyebiliriz; yüzeyin altında kalan en derin seviyesi. Deep web, Google gibi arama motorlarıyla bulunamayan gizli bölümleri ifade eder. Diğer bir deyişle internette bazı teknik nedenlerle geleneksel arama motorları tarafından indekslenemeyen bir içerik sınıfıdır deep web. Aynı zamanda hidden web olarak da adlandırılabilir.

Deep Web’e Google gibi arama motorlarıyla erişilemiyor. Deep Web’te indekslenmeyen içerikleri barındırır. İnternetin total içeriğinin %80’i Deep Web’te bulunan içerikler, %20 ise normal internet içerikleri olarak tahmin ediliyor. Hepimizin kullandığı interneti 2.5-3 milyar insan kullanabilirken, Deep Web’i yaklaşık 1–1.5 milyon kişi kullanmaktadır. Genelde insanlar merak ettikleri için girip, çıkıyor. Deep Web üzerinde yapılan alışverişlerde genelde Kripto Paralar kullanılıyor.

  • Paywall destekli sayfalar
  • Bir kişinin sosyal medya hesapları, e-posta, bankacılık ve diğer konulardaki aklınıza gelebilecek tüm kişisel hesap ve bilgileri
  • Sadece üyelere erişimi olan şifreli web siteleri
  • Şirketlerin, derneklerin iç siteleri
  • Terör grupları ve bunlara giriş alanları
  • Satanist düşünceye sahip faaliyetler
  • Kiralık katillerin bulunması, kiralanması
  • Yasadışı elektronik cihazların satımı-alımı
  • Evde uyuşturucu yapma teknikleri
  • Siteleri, hesapları hacklemek için tutulan hackerlar

ve daha bir çok şey sıralanabilir.

Deep web’e girmek suç mudur?

Deep web hakkında sık sorulan sorulardan biridir bu. Hatta en merak edileni. Çünkü birçok kullanıcı, deep web’e girdiğinde yasadışı bir suç işlediğini düşünebilir. Aslı ise şu ki deep web’i kullanmak suç değildir. Sadece giriş yapmak da suç değil… Önemli olan nokta şu ki legal olan boyutun %95’i illegaldir. Yani aslında suç olmasa bile neticede dolaşılan içerikler zaten illegaldir. Bu nedenle dikkatli olmaktan her zaman fayda var.

İnternet dünyasının derinlerine girebilmek için Tor Browser’ı kullanmamız gerekiyor. Tor Browser size anlık konumlar vererek anonim bir şekilde Deep Web içerisinde gezinmenizi sağlar. Url’lerin sonunda “.onion” uzantılı karmaşık, şifreli urller gözükür. Tarayıcı ile Tor ağı arasında yapılan bağlantı sayesinde P2P(Peer-to-peer) İki ya da daha fazla istemci arasında veri paylaşmasını mümkün hale getiren bir ağ iletişiminin içine girmiş oluyoruz. Sitelerin indekslenmemesinin nedeni ise kullanıcı güvenliğinin olmaması ve suç kapsamında olan bir sürü içeriğin bulunması.

TOR AĞI NEDİR ?

The Onion Router‘ın (soğan yönlendirme) kısaltması olan Tor, çevrimiçi etkinliklerinizin dışarıdan izlenebilmesine karşı sizi koruyan bir teknolojidir. Etkileşim kurmak istediğiniz sunucuya mesaj gönderebilmeniz için dağıtılmış bir eşler ağı kullanır. Ağın yapısı nedeniyle giriş yapmadığınız takdirde sunucu sizin kim olduğunuzu bilemez. İnternet hizmeti sunucunuz (ISP) Tor kullandığınızı görebilir ama hangi siteleri kullandığınızı bilmesi herhangi bir şekilde mümkün olmaz. Tor’un anonimliği soğan yönlendirme sayesinde mümkün hale gelir. İletişimlerinizi şifreleyerek ve bir node ağı üzerinde “sektirerek” iletişim kaynağını kimsenin belirleyemeyeceği hale getirir.

Ufak Bir Not: Bazı .onion uzantısına sahip siteleri FBI  ve bazı ulusal istihbarat birimleri hazırlamakta olduğu gibi, burada yer alan kişileri bulmak ve tespit etmek amacı ile oluşturulduğunun da altını çizmemiz de yarar var.

Yazı genelinde sadece Deep Web hakkında bilgi verilmiştir. Darknet/Darkweb gibi başlıkları yakın zamanda konu alacağız.

Table of Contents

Discover more from BBS Teknoloji - Yeni Nesil Teknoloji

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading