blank
Blog

Hacker Çeşitleri

Hackerler kaç çeşide ayrılır ?

1: Beyaz Şapka

Beyaz şapkalı hackerlar, sistemlerin açıklarını bulur ve bunları yetkililere bildirirler. Hatta firmalar veya kamusal organizasyonlar için çalışarak açıkların kapatılmasına yardımcı olurlar. Gün geçtikçe beyaz şapkalı hackerlara ihtiyaç duyulmakta. Ülkemizde dahi “Siber Yıldız” isimli bir yarışma ile hacker alımı yapılmıştı.

Günümüzde bu kişilere “Etik Hacker”da denilmektedir.

2: Siyah şapka

Siyah şapkalı hacker’larsa beyaz şapkalıların tam tersi bir oluşum içinde hareket ederler. Güvenlik sistemlerini izinsiz olarak aşarak bilgi hırsızlığı, dolandırıcılık, terörizm, bilinçli yıkım gibi zarar verici faaliyetlerde bulunurlar. Bunları bir bilgisayara uzaktan erişme ya da bir yazılımı kırma yoluyla gerçekleştirebilirler. Yazılımları kıran siyah şapkalılara ise “cracker” adı verilmektedir.

3: Cracker

Yazılımların kopyalama korumalarını kırarak izinsiz kullanılmalarını sağlayan kişilerdir. Programlama konusunda uzmandırlar, ağ güvenliği konusunda bilgi sahibi olmayabilirler.

4: Gri Şapka

Yasallık sınırında dolaşan hacker’lardır. Bazen iyi niyetli olabilir, bazen de siyah şapkalılara has yasa dışı etkinliklerde bulunabilirler.

Yani tarafsız kişilerdir.izinsiz olarak Sistemin açığını bildirip Para isteyebilirler.

5: Hacktivist

Toplumsal veya politik bir sorunu dile getirmek amacıyla hacking eylemlerinde bulunan kişilerdir

6: Lamer

Hacking konusunda hiçbir bilgisi olmayan, öğrendiği birkaç terimle ve eline geçirdiği birkaç basit programla hava atmaya çalışan hacker özentileridir.

7: Script kiddie

Hacker olmamalarına rağmen ve lamerların aksine bilgi sahibi olan bu kişiler dijital dünyanın en tehlikeli bilgisayar korsanları arasındadır. Script kiddie’ler çoğunlukla sistemlere / kişilere saldırmaya, hasar vermeye ve ele geçirdikleri bilgileri kötü amaçlarla kullanırlar.

8: Phreaker

Bilgisayara değil daha çok telefon hatlarını hackleyerek ücretsiz konuşma sağlarlar.