Meet and use next generation technologies in advance.

Security Operations Center (SOC) Nedir, Ne İşe Yarar?

Security Operations Center (SOC), herhangi bir şirketin ya da kurumun tüm güvenlik operasyonlarını takip etme, analiz etme ve tüm bu operasyonları yönetme imkanı sunan güvenlik operasyonu merkezidir. Bu gibi güvenlik operasyonu merkezleri, ilgili kurumun tüm işleyişini kolay bir şekilde takip edebilir. SOC, web siteleri, sistem, ağ, sunucu ve veritabanı gibi tüm uygulamaları takip etmeye yarar.

Güvenlik uzmanları SOC ile takibini yaptıkları sistemlerde yaşanan herhangi bir problemi yakından takip eder ve problemi ortadan kaldırmak için çalışmalar yapar. Güvenlik operasyonu merkezinin en büyük avantajlarından biri de budur. Tercih edilen tüm sistemler toplanarak tek bir çatı altından kolay bir şekilde kontrolleri ve işleyişleri takip edilir.

soc

SOC Ne İşe Yarar?

Güvenlik operasyonu merkezi olan SOC ile çok ciddi iş yükünden kurtulmak mümkündür. Öte yandan tüm sistemleri tek bir çatı altında toplayacağınız için hem sistemleri takip etmek kolaylaşıyor hem de çözüm üretmek çok daha basit bir hale geliyor.

  • Güvenlik operasyonu merkezinde siber saldırılara karşı alarm kurulabilir. Herhangi bir saldırı durumunda siber güvenlik uzmanları ve mühendislerine anında bilgi aktarılabilir.
  • Yapılan tüm işlemlerin logları SOC ile sağlanır. Böylelikle olası tüm risklerde kayıt altına alınmış olur.
  • SOC ile yalnızca mevcut sorunlar ve riskler değil aynı zamanda gelecekte yaşanabilecek tüm riskler içinde önlem alınmış olunur.

SOC Nasıl Kurulur?

İlk olarak SOC için ihtiyaç olan altyapı kurulmalı. Bundan sonraki aşamada ise oldukça güçlü bir ekip kurulmalı. SOC kurulumu 4 aşamada gerçekleşir. Bunlar; analiz, planlama, kurulum ve işletimdir.

Analiz: Siber güvenlik uzmanları, bu süreç boyunca kullanılacak olan yazılım araçlarını analiz eder.

Planlama: Yapılan incelemeler neticesinde mevcut eksiklikleriniz giderilmeli ve eksik olan noktalar için yeni stratejiler belirlenmeli.

Kurulum: Bu aşamada ilgili personeller gerekli yazılım ve donanım teknolojilerinden yararlanır.

İşletim: Bu aşamada ise siber güvenlik faaliyetleri yakından takip edilir. Öte yandan mevcut işleyişinin kusursuz bir şekilde devam etmesi içinde sürekli iyileştirme çalışmaları yapılmalı.

Table of Contents